téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
Jánoš
15:46, 04. 03. 2014

Upravený úvodný príspevok pred sezónou_2019, no najaktuálnejšie informácie nájdete vždy na konci vlákna, na posledných stránkach :) Odporúčam vám aspoň narýchlo prejsť si všetky stránky, najmä tie novšie a zastaviť sa pri témach, ktoré vás zaujímajú. Ak nenájdete, čo hľadáte, pýtajte sa :)

Vďaka spájaniu Európy je cesta na dovolenku do Grécka omnoho jednoduchšia, ako tomu bolo v minulosti. Nielen ja, ale určite mnohí z vás už uprednostňujete túto nádhernu krajinu, plnú nezištne priateľských ľudí ako cieľ svojej letnej dovolenky. Kto raz skúsil Grécko, prišiel na to v čom je jeho čaro a pokiaľ tam niekto bol autobusom alebo letecky, pravdepodobne tiež zvažuje cestu vlastným autom. Cestu autobusom tu riešiť nebudem, je to asi najmenej pohodlný spôsob presunu na dovolenku kdekoľvek. Letecky je to asi najviac pohodné, za dve a pol hodiny ste v GR. No k samostatnému času letu je potrebné prirátať si ešte aj cestu z domu na letisko, cestu nazad domov z letiska, čas na check in, check out, transfér z letiska na ubytovanie a potom nazad na letisko. Množstvo povolenej batožiny, parkovanie na letisku, prenájom auta v letovisku, čas ubytovania a čas odubytovania (čakanie na transfer), pohodlie vlastného auta, mobilitu pri rozhodovaní "kam dnes" nebudem rozoberať. Navyše, nie každý rád lieta. A len tak medzi nami, napríklad 20 litrov olivoveho oleja a kufor plný gréckych dobrôt do lietadla nevezmem :) Dovolenkou je vlastne už aj cesta autom, pretože počas presunu si môžete kdekoľvek a kedykoľvek urobiť pauzu a navštíviť miesta mimo hlavnej trasy. No rešpektujem, že každý ma svoje priority, svoj obľúbený spôsob cestovania a toto je len môj subjektívny pohľad na vec.

pozri zaujímavý odkaz: http://www.highwaymaps.eu/ - po rozkliknutí konkrétnej krajiny nájdeš napríklad aj informácie o diaľniciach a poplatkoch. Je to v angličtine, ak potrebuješ, použi prekladač, napr. Google Translator.

Cestná vzdialenosť napríklad z Košíc na Olympskú riviéru je cca 1 300 km a v pohode sa to dá zvládnuť za 15 hodín aj so zastávkami. Takmer celé Maďarsko, vrátane obchvatu Budapešti prejdete po diaľnici, Srbsko uz v sezóne 2019 úplne komplet pretína diaľnica zo severu na juh, rovnako aj v Severnom Macedónsku. Vo všetkých týchto krajinách sa diaľnice budujú viditeľným tempom, čo sa o našich diaľniciach bohužiaľ povedať nedá. Mesačný poplatok za diaľnice v Maďarsku je cca 15 EUR, mýto jednym smerom v Srbsku je vraj cca 17 EUR a mýto jedným smerom v Macedónsku (FYROM) je 3,00 - 4,50 EUR podľa spôsobu platby. Poplatky za diaľnice v Grécku sú jedny z najvyšších v Európe, no už keď je človek tam, tak to ber čert, veď predsa dovolenkujeme. K tomu si ešte treba prirátať poplatky za trajekty, napríklad aj za tunel Preveza, či za prejazd mostu Rio-Antirio cca 13 EUR. No k mostu existuje alternatíva, môžete využiť trajekt z Peloponézu na pevninu a naopak za cenu 6,50 EUR za auto bez ohľadu na počet cestujúcich. Tá plavba a pohľad na most zdola je zážitok.

Vyhnúť sa kolónam na hraniciach či mýtnych bránach sa dá naplánovaním cesty na dovolenku aj návratu z nej cez týždeň, mimo víkendov. Najväčšie časové zdržanie na hraniciach stále hrozí pri prejazde z Maďarska do Srbska (Schengen) a naspäť, no popri hlavnom diaľničnom hraničnom prechode je ešte asi 5 menších, ktoré môžete využiť, len pozor na čas prevádzky - dobu otvorenia. Priechod, ktorý využívam ja najradšej, je otvorený od 7.00 do 19.00 a volá sa Ásothallom - Bački Vinogradi a najmä v časoch najväčšieho pohybu Turkov, ktorí sa vracajú zo západnej Európy domov do Turecka cez prázdniny výrazne skráti čas prechodu. Z diaľnice sa naň odbočuje tesne pred hraničným priechodom Rozske, je to exit vpravo na Assothalom. Vedľa hlavného diaľničného priechodu Rozske - Horgoš otvorili minulý rok aj priechod Rozske - Horgoš II, pri ceste domov je vpravo od diaľnice.

Dovolenku autom do GR sme absolvovali takmer každoročne od roku 2006, predtým sme chodili najmä do Chorvátska. Aj keď je Chorvátsko bližšie a autom dostupnejšie, podľa informácií, ktoré dostávam je oveľa drahšie a oveľa viac preplnené turistami a zďaleka už neponúka podmienky, aké hľadáme napríklad my, pokoj a kľud a ak sa nám zachce tak úplné súkromie na "vlastnej pláži". Verte mi, kto raz skúsil vymeniť Chorvátsko či Bulharsko za Grécko už bude nabudúce silne zvažovať miesto nasledujúcej dovolenky, aj keď postupne sa zapĺňa turistami aj Grécko, najmä "vychytené oblasti", napríklad Olympská riviéra či oblasť okolo Asprovalty. Tam sa už nechystáme.  :) Začali sme chodiť čo najviac dolu, na juh a pokiaľ chcete kľud, odporúčam napríklad ostrovy ktoré nemajú letisko. 

Každým rokom je cesta autom do GR vďaka výstavbe nových úsekov diaľníc pohodlnejšia. My si plánujeme cestou tam aj späť prenocovanie cestou, ktoré využívame na krátke spoznávanie ďalších miest a ktoré si tak ako aj ubytovanie na dovolenke rezervujeme dopredu na booking.com. Medzi naše obľúbené miesta na prenocovanie patrí okolie jazera Dojran, prespávali sme už aj v Prilepe a aj priamo v Skopje. Pokiaľ šoférujete viacerí a vystriedate sa, tak to zvládnete aj na jeden záťah, len sa prosím nepreceňujte, pozor na mikrospánok. Je to zákerný parchant, ktorý každý rok vezme život niekoľkým cestovateľom.

Na internete na rôznych stránkach nájdete kopec informácií, treba len poprosiť uja Google. Pokiaľ vám aj ja budem vedieť poskytnúť potrebné informácie, veľmi rád to urobím a veľmi rád si tu naopak prečítam každú užitočnú informáciu od vás :)


VITO PO
18:18, 23. 03. 2014
Ako je to v Srbsku a Macedónsku pri platení na mýtniciach a benzínkach? Berú aj karty, či je potrebné meniť niekde na hraniciach hotovosť?

anabelach
08:49, 24. 03. 2014
Na cestu Srbskom si pripravte drobné eurá, kartou sa dá platiť, ale len to zdržuje. Cez Macedónsko je potrebné si zameniť tie ich drobné. Ale ak na to zabudnete na Slovensku, nič sa nedeje, na prvej mítnici stačilo minulý rok dať papierovú 5€ a oni zamenili, to stačilo na jednu cestu do Gr. Všetky poplatky spolu zo Slovenska až do Gr vychádzajú cca 28€ jedna cesta.

VITO PO
18:35, 25. 03. 2014
vďaka za odpoveď :D

Jánoš
15:18, 22. 04. 2014

presne ako píše anabelach - najlepšie je na prvej mýtnici podať do okienka 5 EUR bankovku, pockat si na doklad o zaplateni a vydavok v ich mene. Na dalsej mytnici som opat zopakoval toto iste a mal som dost ich denarov na cestu tam aj spat a aj na drobny nakup na benzinke a uz som sa o peniazky na myto v MKD nemusel starat. Bohuzial 5 EUR na cestu tam aj spat nestaci. Je moznost platit aj tu platit kartou, zvlast pokial mate bezkontaknu s nastavenym limitom nie je coho sa bat a naozaj az tak velmi to nezdrzuje. Mozete to prijat ako odporucanie, ja mam jeden hlavny ucet v banke, kde mame takpovediac vsetky nase peniaze a k tomu uctu mam nielen debetne ale aj kreditnu kartu. Velmi zvazujem kde a komu tuto kreditku ci debetnu kartu niekomu podam do ruky. Branim sa tomu, aby sa mi co i len na okamih stratila z oci. Mam este jeden ucet kvoli zivnosti, ten na dovolenke neriesim, sluzi len ako zelezna rezerva pre strycka prihodu. No a napokon kvoli takymto ucelom som si zriadil ucet v jednej internetovej banke, prosim, nevnimajte to ako reklamu - je to mBank. Tuto banku preto, lebo maju velmi prijatelne podmienky co sa tyka platieb a poplatkov za pouzivanie karty v zahranici, dokonca myslim ze aj vyber penazi z bankomatu v zahranici zadarmo. Pred dovolenkou si tam stale prevediem peniazky tak, aby som mal k dispozicii priblizne dvesto eur na bezne platby k dispozicii a zaroven ak by sa nieco stalo, ak by to niekto chcel "zneuzit" tak peniazkov tam vela nie je. Pokial tankujem na velkej benzinke, kde nemam bubaka tak platim kreditkou, no na mytniciach hlavne touto kartou.Samozrejme nastavenie notifikacie SMS spravou je super, este ani nevylezie doklad z platobneho terminalu a uz mi pipne sme v mobile o platbe.Rozpisal som sa tu o kartach a platbach, no vratim sa k teme o dialnicnych poplatkoch - v Madarsku hned na prvej benzinke MOL ktoru stretnem zaplatim mesacny poplatok za dialnice. Na cestu cez Srbsko mam nachystany kopec drobakov napriklad v popolniku. V Macedonsku okrem minuleho roku (lebo vraj nebrali eurove mince a muselo sa platit len eurovymi bankovkami - uz to naspat zrusili)som chlapikovi v okienku vzdy podal eurovu mincu, natrcil ruku na blocik a nekomentoval som. Su vraj chytraci co od vas chcu dve eura, ale ked mu date euro a pozerate pred seba, len po doklad natrcite ruku, nesnazi sa vas ukecavat. Toto urobim aj tento rok cestou do Grecka, najskor dostane mincu, ak by dudral, dostane pat eurovku a pockam si na vydavok v denaroch. Myto v Macedonsku (FYROM) stalo 50-50-60 denarov a podla kurzu to je cca jedno euro. V Grecku sa za dialnice plati najviac, bol som zaskoceny, ze za vlanajsiu cestu po Grecku som na mytach zaplatil cca 100 EUR. Cestovali sme ale na Lefkadu, potom dole na Peloponez a potom naspat na Olympsku rivieru. Bolo to ale vratane poplatku za most Rio-Antirio asi 12,50 EUR a 2x 5 EUR za podmorsky tunel smerom na Lefkadu a nazad.


bettyjerry
21:27, 03. 01. 2015
máte nejaké skúsenosti s cestovaní so zvieratkami do grécka? autom cez srbsko? majú nejaké špeci požiadavky? dakujem

Jánoš
20:38, 10. 01. 2015

Nie vsetci domorodci v Grecku su nadseni zo psikov na plazi. Bohuzial je to Balkan :( Je ale pravdou, ze vzdy sa da najst plaz a miesto na plazi kde budete s havkom v pohode. Nam sa v minulosti stalo jedinykrat, ze na sukromnej plazi nas majitel upozornoval a skaredo sa na nas pozeral. No ked som ho ja upozornil na male deti ktore v sprievode rodicov curali a nielen to, do vody tak stichol. Vychovany psik vie kedy a kde to moze. Je pravdou ze na niektore pamiatky vas so psikom ani v taske nepustia. Napriklad Delfy. Ale v tavernach a kaviarnach sme nikde problem nemali, dokonca obsluha sama od seba doniesla psikovi vodu. Niektori maju dokonca pred vchodom misku s granulami a vodou pre tulavych psov a macky ktorych je v GR pozehnane :)No a co sa tyka samotnej cesty, nikdy sme nemali ziadny problem. Nas psik nam v januari minuly rok umrel, teraz mame stvormesacne steniatko, ktore sme dali zacipovat a ma medzinarodny preukaz - Pet passport. Na nete je x informacii kedy najneskor treba nechat psika vakcinovat pred cestou. Nikdy nikto od nas nechcel na hraniciach ani inde ani ziadne potvrdenie, ani dokonca ten preukaz. Velmi rad zodpoviem na akukolvek otazku. Tento rok, ak boh da, bude to nasa deviata ci desiata cesta autom do GR. ;)


anabelach
13:16, 16. 01. 2015
So psom chodím každý rok do Grécka, nie je problém nikde po ceste ani na hraniciach. Stačí očkovací preukaz ale ešte ho nikdy nepýtali. Ak chcete dobré ubytovanie aj so psom, dajte si do vyhľadávača ubytovanie-grecko.sk tam môžete bývať.

Jánoš
17:35, 18. 01. 2015
Pri ceste so psíkom do zahraničia nestačí obyčajný očkovací preukaz. Potrebuješ Pas spoločenského zvieraťa - Pet passport, ktorý plne nahrádza očkovací preukaz a majiteľ psa, mačky alebo fretky už potom na všetky ďalšie očkovania chodí iba s pasom nie s očkovacím preukazom. Posledné očkovanie pred cestou musí byť viac ako 21 dní pred vycestovaním - čas na vytvorenie protilátok. Pet passport je medzinárodne uznávaný doklad a okrem iných údajov je v tom pase uvedené akým spôsobom je zviera označené - buď podkožný chip alebo tetovanie v uchu. V cestovnom pase sú uvedené všetky údaje o zvierati (druh zvieraťa, meno, vek, plemeno, pohlavie, farba srsti ), takisto sa tam zaznamenávajú absolvované očkovania, ošetrenie proti parazitom, potvrdenia o zdravotnom stave, eventuálne výsledky sérologického vyšetrenia na besnotu (niektoré krajiny ako napríklad Anglicko, Írsko, Malta to VRAJ vyžadujú doteraz. Ďalej je tam uvedené meno a adresa majiteľa daného zvieraťa. Dokonca tam môžeš nalepiť fotočku svojho miláčika. Úplne všetky informácie sa dozvieš na internete, ujo Google po zadaní správneho vyhľadávania rád poradí. Toto všetko by malo platiť oficiálne, no ani my sme sa nikdy nestretli s tým, že by od nás čokoľvek kdekoľvek a kedykoľvek na hraniciach chceli. Ale ako sa vraví, náhoda je blbec a je lepšie byť pripravený. Stačí totiž jeden aktívny colník a máte zarobené na problém. Čo sa týka ubytovania, neviem či som to tu niekde už nespomínal, no my si hľadáme ubytko len cez booking.com a do filtra okrem iných predvolieb zvolím "domáce zviera povolené". Tak sme s našim miláčikom naposledy precestovali Grécko od Lefkády cez Peloponéz, Korinth, Delfy, Thermopyly a Olympskú riviéru. Dokopy sme boli ubytovaní raz v Macedónsku v Skopje a v Grécku na troch miestach a vždy v pohode. :)

Jánoš
20:16, 25. 01. 2015

odpoveď na správu od BARON a info pre ostatných - Ahoj, nemám skúsenosti s poplatkami za diaľnice pre auto v tvojej kategórii. Pretože sa ma to nikdy netýkalo, tak som si cestou všímal len informácie pre obyčajné auto - osobák. :) Myslím, že som snáď pre teba a vlastne pre všetkých niečo našiel. Mýto na diaľniciach sa prevažne pri týchto autách platí podľa výšky auta. Berie sa výška auta nad prednou nápravou a to či je to viac alebo menej ako 1,3 metra. Rozdelenie je viac menej všade rovnaké, no presnejšie info pre každú krajinu nájdeš na stránke http://www.tolls.eu/cs Napríklad toto tu je presne pre Srbsko, kde si jednak nájdete sumu a jednak zaradenie do kategórií - http://www.tolls.eu/cs/serbia Ďalšie dobré a potrebné informácie pre cestovanie autom sa dajú nájsť napríklad na tejto stránke pre Grécko - http://www.index.pois.gr/google.asp?SubCatID=546 Samozrejme po navolení krajiny / štátu si tu môžete nájsť POI do navigácii pre akúkoľvek krajinu a akýkoľvek typ navigácie, treba len nastaviť správny filter. Je dobre byť pripravený, potom vás situácia nezaskočí. Napríklad pri ceste trajektom sa lístok na auto predáva podľa dĺžky auta. Tak som minulý rok ušetril nejaké euro, keď som ľudí v pokladni na trajekt presvedčil, že moje auto – Škoda Yeti nemá viac ako 4,3 metra, od tejto hranice bol lístok na trajekt drahší a najskôr sa so mnou ani nechceli baviť :)





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.