téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
Jánoš
22:11, 20. 05. 2020

Cez evzoni som ja uz nesiel mozno 6 rokov. Vzdy podla toho na ktoru stranu ideme, volim menej frekventovany priechod. Je to svojim sposobom aj skratka a aj Bitola aj Dojran su pekne. Evzoni je hlavny priechod na ceste z MKD do Grecka a nevravim, ze musi byt zasekany, no ja vo vseobecnosti radsej idem cez tie mensie priechody. 

Uvidim ako sa nam pojde cez SRB - MKD priechod Presevo - Tabanovce. Od minuleho roka to uz nie su dva samostatne priechody, jeden SRB a druhy MKD, ale colnici oboch krajin vybavuju cestujucich na jednom spolocnom mieste v zaujme urychlenia procesu :)


Jánoš
22:13, 20. 05. 2020

https://www.iefimerida.gr/oikonomia/theoharis-horis-test-karantina-toyristes-exoteriko

pouzite prekladac, vyzera to veeeeeeeelmi nadejne :) :) :)


mmpjerry
23:07, 20. 05. 2020

Jánoš ďakujem za odpoveď, uznávam tvoje skúsenosti a vážim si príspevky. Veľa ľuďom pomôžu. Keď budeš mať zas nutkanie to tu opustiť, tak pomysli nato, že veľa ľudí, čo aj neprispievajú si ťa vážia za tvoje skúsenosti a otvorenosť! Prajem si, aby nám to vyšlo bez nejakých obmedzení všetkým, čo milujeme Grécko. Čítal som článok a je to presne tak ako mi napísal domáci, že od 15. Júna otvárajú hotely a penzióny.


JanTN
13:45, 21. 05. 2020

https://www.athensvoice.gr/greece/648808_koronoios-oi-19-hores-poy-stelnoyn-protes-toyristes-stin-ellada

pouzite prekladac


Jánoš
19:57, 21. 05. 2020

Jedna z najnovsich informacii. Medzi krajiny ktorych sa to tyka (v texte) patri okrem Slovenska aj Madarsko, Srbsko i Severne Macedonsko. Znamena to teda, ze tranzit cez tieto krajiny by nemal byt problem. :)

Minister cestovného ruchu Haris Theocharis včera oznámil plán cestovného ruchu a vysvetlil, že reštart odvetvia cestovného ruchu sa vyvíja na dvoch frontoch.

Prvý sa týka domáceho frontu a druhý sa týka otvorenia hraníc a prilákania návštevníkov zo zahraničia.

Pokiaľ ide o domáci front, 25. mája je ten správny čas na dobré rezervácie. 1. júna sa otvoria 12-mesačné hotely a kempingy. Napokon, skôr ako sa pôvodne oznámilo, 15. júna sa otvoria sezónne hotely s cieľom privítať hostí zo zahraničia.

Ktoré krajiny prinesú návštevníkov do Grécka

Ako bolo oznámené včera, odhaduje sa, že naša krajina prijme návštevníkov z krajín s dobrými epidemiologickými prvkami, ako sú Nemecko, Bulharsko, ale aj pobaltské krajiny, ktoré budú hlavným „trhom“ pre turistov. Približne 20 krajín bude môcť priviesť návštevníkov do Grécka v prvej vlne, zatiaľ čo ministerstvo zdôrazňuje, že kritériami, ktoré sa budú hodnotiť, budú prístup na cestu, stredná vzdialenosť letecky a grécke komunity diaspóry.

Podľa správy SKAI sú prvými krajinami, ktoré posielajú návštevníkov do Grécka: Cyprus, Izrael, Čína, Japonsko, Austrália, Nórsko, Dánsko, Rakúsko, Bulharsko, Srbsko, Rumunsko, Albánsko, Poľsko, Severná Macedónsko, Bosna a Hercegovina. , Maďarsko, Slovensko a Česká republika.

Druhá vlna, ktorá sa začne 1. júla, prinesie návštevníkov z iných krajín, okrem tých, ktorí majú negatívne epidemiologické vlastnosti, ako uvádza iefimerida.gr.

Minister cestovného ruchu Haris Theocharis zdôraznil, že od potenciálnych návštevníkov Grécka, ktorí budú pochádzať z bezpečných krajín, sa nebude vyžadovať, aby vykonali test na detekciu koróny, ani sa nebude musieť dať do karantény, ale budú sa odoberať vzorky v Grécku. všetci návštevníci.


Jánoš
05:38, 22. 05. 2020

Opat je to o nieco blizsie :) Uz aj Srbsko uvolnuje opatrenia: 


Srbsko sa rozhodlo otvoriť od piatka svoje hranice pre cudzincov, ktorí sa už pri vstupe do krajiny nebudú musieť preukazovať negatívnym testom na koronavírus ani podstupovať karanténu. Oznámila to vo štvrtok srbská ministerka dopravy Zorana Mihajlovičová, ktorú citoval denník The Guardian.

Ministerka sa takto vyjadrila po ceremónii pri príležitosti štvrtkového obnovenia letovej prevádzky. Srbsko je jednou z prvých európskych krajín, ktoré obnovili komerčné lety do zahraničia.

"Dnes prebehne zasadnutie vlády, na ktorom sa na základe návrhu krízového štábu prijme rozhodnutie, že od zajtra už nebudú musieť byť občania Srbska ani iných krajín prichádzajúci do krajiny testovaní či izolovaní. Spoliehame sa na (ich) osobnú zodpovednosť,"povedala Mihajlovičová podľa ruskej agentúry TASS. Srbské médiá krátko po tom informovali, že zmienený návrh už vláda schválila.

Cudzinci mohli dosiaľ do Srbska cestovať len vo výnimočných prípadoch, ak im vstup povolili príslušné srbské úrady a zároveň boli negatívne testovaní na koronavírus, pripomína agentúra AFP. Od piatka však už budú na hraniciach dostávať len informačné letáky, nabádajúce ich na to, aby svoju pozornosť upriamili na nebezpečenstvo nákazy.

Srbské aerolínie Air Serbia mali už na štvrtok naplánovaných 12 zahraničných letov do destinácií ako Zürich, Frankfurt nad Mohanom, Abú Zabí. Prví pasažieri obnovených letov sa musia podrobiť prísnym hygienickým opatreniam a povinne nosiť rukavice i rúška na tvárach, pričom na letisko musia prísť minimálne tri hodiny pred odletom, aby sa podrobili vyžadovaným bezpečnostným procedúram.

V Srbsku dosiaľ zaznamenali 10 919 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a 237 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

Srbsko vyhlásilo v polovici marca núdzový stav a zaviedlo prísne opatrenia vrátane zákazu vychádzania. V krajine vtedy zatvorili školy, škôlky, reštaurácie, bary a ďalšie obdobné zariadenia. Tieto obmedzenia však už vláda uvoľnila a v súčasnosti občanov žiada len o to, aby na verejnosti nosili rúška na tvárach a dodržiavali vzájomné odstupy.

Autor: TASR


Jánoš
19:38, 25. 05. 2020

Verim, ze s laskavym dovolenim Pavly Smetanove, ktora dlhodobo zije na Korfu 

https://www.facebook.com/783355458721298/posts/1387571774966327/


mmpjerry
19:57, 27. 05. 2020

Vyzerá to nádejne a myslím, že ak nepríde nejaké prekvapenie ako napr. druhá vlna, tak nám tie dovolenky umožnia. Už len aby na hraniciach moc nesaskovali


slzar
10:57, 05. 06. 2020

Ahoj, mate niekto nejake nove info?

Planuju sa v Grecku otvorit len ostrovy, alebo cele pobrezie?

Co cesta autom cez Srbsko, Macedonsko..


Jánoš
11:17, 05. 06. 2020

Severne Macedonsko v stredu velmi sprisnilo opatrenia :(   V Grecku sa planuje otvorenie vsetkeho, pravdepodobne za nejakych mierne sprisnenych opatreni. Podla informacii od ludi, co ziju v Grecku to vyzera velmi dobre.

My planujeme cestovat 26. jula, takze casu este dost. No a prave som pozeral alternativu cesty na Korfu, pokial by ostalo Severne Macedonsko pre nas zavrete. Tak povodne mi Google maps ukazovalo 1625 km s dobou jazdy 18,5 hodiny. V pripade ze sa cez S-MKD nebude dat prejst, je moznost cestovat do GR cez HU, SRB, BG. Cesta na Korfu mi potom vychadza na 1764 km a nieco pod 20 hodin jazdy. To nie je az taka tragedia :)    Verim ale, ze S-MKD povoli tranzit.





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.